Přejít k hlavnímu obsahu

Malé normy 1x1 – diapozitivy

Skluzavka je bezesporu klasickým herním vybavením a vždy oblíbená. Neměla by chybět na žádném hřišti. Co ale dělá skluzavku kýženým herním prvkem? Jaké různé snímky existují? A na co je třeba myslet při plánování a provozu?

Na tyto otázky najdete odpovědi v tomto vydání malého Norm 1x1 od OBRA-Design.

Co dělá skluzavku kýženým herním prvkem?

Děti se musí naučit, jak „klouznout“, jak se vyvíjejí. Dostat se ze začátku do konce skluzu vsedě vyžaduje docela dost rovnováhy a fyzické síly. Ale jakmile byla tato překážka překonána, nelze ji zastavit. Znovu a znovu můžete sledovat děti, jak šplhají na vybavení hřiště nebo na kopec, aby se dostaly přímo ke skluzavce, fandí a sjíždějí se s radostným výrazem, jen aby mohli začít hru od začátku.

Tato popularita jistě souvisí se samotným příjemným zážitkem. Můžete cítit vítr na tváři. Sklouznutí a zrychlení způsobí, že vám bude brnět žaludek a díky klouzání se budete cítit lehčí. Kromě těchto zkušeností se také trénuje fyzická síla, rovnováha a koordinace zaujímáním různých postojů nebo změnou počáteční rychlosti potápěním. Kromě toho se také trénuje prostorové vnímání, když předměty kloužou nebo se nechají klouzat. Kromě těchto smyslových a fyzických vjemů má klouzání i psychologické účinky. Naučit se klouzat pomáhá čelit výzvám a zvládat je. Působí tedy pozitivně na sebevědomí.

Jaké různé snímky existují?

Na jedné straně lze rozlišení provést na základě standardu herního vybavení (rozlišení související s bezpečností). Na druhou stranu lze rozlišovat i podle použitého materiálu. Ten má vliv na kluzné chování, životnost a tím i na náklady.

Bezpečnostní rozlišení

Evropská norma pro vybavení dětských hřišť série EN 1176, zejména část 3, popisuje v definici pojmů následující různé typy skluzavek:
  • sesuv půdy
    Vysvětlení: posuvná část z velké části kopíruje profil svahu
  • přídavný snímek
    Vysvětlení: přístup je přes jiná zařízení/části zařízení, např. hrací věž
  • Spirálová skluzavka
    Vysvětlení: posuvná část běží ve spirále
  • křivkový skluz
    Vysvětlení: posuvná část obsahuje jednu nebo více křivek
  • Samostatná skluzavka
    Vysvětlení: samostatné herní zařízení; přístup je přes váš vlastní přístup
  • tunelová skluzavka
    Vysvětlení: posuvná část má uzavřený průřez, obvykle ve formě trubky; se také často nazývají trubkové skluzavky
  • Kombinovaná tunelová skluzavka
    Vysvětlení: skluzavka navržená jako tunelová skluzavka se v horní části změní na průřez, který je nahoře otevřený
  • Vícedráhová skluzavka
    Vysvětlení: Skluzavka, která má několik drah rozdělených parapety

Norma však nevysvětluje každý z těchto typů skluzavek, ale definuje provedení částí skluzavky obecně a v případě potřeby konkrétně pro uvedené typy. Části snímku jsou:

  • jednosedadlový díl
  • posuvná část
  • přerušená část

Kromě toho je přístup také považován za samostatný bod. Na většině skluzavek je toto ovládáno jiným herním vybavením. Pouze u volně stojící skluzavky je přístupová část vlastní skluzavky, u svahových skluzavek je možný přístup přímo ze svahu.
V závislosti na délce skluzavky stanovuje norma různé požadavky na vývod a dopadovou plochu.

  • U malých dětských skluzavek s délkou části skluzavky menší než 1,5 m musí být výběh dlouhý minimálně 30 cm a jeho výška může být maximálně 20 cm nad zemí.
  • Výběhové části delších skluzavek jsou rozlišeny podle sklonu ve směru skluzu (max. 5° nebo max. 10°). Od toho se odvíjí délka výstupní části. U všech posuvných sekcí, které jsou delší než 1,5 m, nesmí výška nájezdové sekce přesáhnout 35 cm nad zemí.

rozlišení podle materiálu

Dnes existuje celá řada různých materiálů používaných k výrobě diapozitivů. Existují i ​​skluzavky, kde se kombinují různé materiály. Nejběžnější materiály jsou:

  • GRP (plast vyztužený skleněnými vlákny)
  • PE (polyethylen)
  • Nerez

GRP (plast vyztužený skleněnými vlákny)

Velmi oblíbené jsou skluzavky vyrobené z plastu vyztuženého skelnými vlákny. Jsou lehké a přitom stabilní a levné na nákup oproti kovovým skluzavkám. Skládají se z několika vrstev rohoží ze skelných vláken lisovaných do forem s polyesterem. Barvení je poměrně snadné, což znamená, že sklíčka GRP jsou k dispozici v mnoha různých barvách nebo ještě barevnějších verzích.
V závislosti na četnosti uživatele, vlivech prostředí a použitém ochranném materiálu proti pádu (tento materiál na skluzavku přináší uživatel obuví a oděvem) se GRP opotřebovává pomalu nebo rychle. Pokud lze očekávat vysoký tlak uživatele nebo je-li zvolenou ochranou proti pádu písek, je vhodné zvolit pro skluzavku jiný materiál. V závislosti na počtu vrstev použité sklolaminátové rohože bude skluzavka více či méně stabilní, což má vliv na životnost. Tloušťka materiálu je proto kvalitativním kritériem pro sklíčka GRP.
GRP je křehký kompozitní materiál, který je méně odolný proti vandalismu. Poškození mohou snadno způsobit i vozidla údržby. Opravy GRP jsou možné pouze v omezené míře. Další nevýhodou je likvidace kompozitního materiálu, protože jej nelze dobře recyklovat.

PE (polyethylen)

Skluzavky vyrobené z plastového polyetylenu (PE) jsou díky použitému materiálu stejně lehké jako skluzavky GRP. Stabilita je dosažena tvarem a tloušťkou materiálu. I u PE skluzavek je opotřebení závislé na faktorech četnosti uživatelů, vlivech prostředí a materiálu ochrany proti pádu. PE má však velmi dobrou odolnost proti oděru.
PE sklíčka jsou vyráběna rotačním lisováním a jsou celoplošně probarvena. Vzhledem k tomu, že použitý granulát již musí mít požadovanou barvu konečného produktu, jsou PE sklíčka obvykle k dispozici v omezených barevných variantách. Na rozdíl od GRP skluzavek není PE kompozitní materiál, což znamená, že skluzavky vyrobené z tohoto materiálu lze velmi snadno recyklovat.

Nerez

Nerezová ocel jako materiál pro skluzavky je na jednu stranu velmi robustní, málo opotřebitelná a tedy odolná, na druhou stranu je také poměrně drahá. Vyšší pořizovací náklady jsou jednoznačně kompenzovány dlouhou použitelností. Není neobvyklé, že nerezové skluzavky se nejen účastní jednoho životního cyklu hřiště, ale i druhého.
Skluzavky z nerezové oceli jsou vhodnější, pokud je třeba očekávat vysoké frekvence nebo je použit materiál na ochranu proti pádu, jako je písek, který by v krátké době způsobil vysoké opotřebení plastových skluzavek. Další výhodou je vysoká odolnost proti vandalismu.

Co je třeba vzít v úvahu při plánování a provozu?

Existuje několik základních bodů, které je třeba vzít v úvahu při plánování a provozu skluzavek, aby bylo možné zaručit jejich bezpečné používání.

Plánování:
V naší zeměpisné šířce by skluzavky měly vždy směřovat na sever nebo východ. Orientace na jih nebo západ by povrch skluzavky značně zahřála od slunečních paprsků, čímž by se skluzavka za slunečných dnů stala nepoužitelnou. V létě by se skluzavky mohly zahřát natolik, že by se děti, které mají tenčí pokožku než dospělí, mohly i popálit.
Přídavné lišty lze použít pouze pro výšku upevnění specifikovanou výrobcem/prodejcem. Pokud se instalační výška vybavení hřiště a skluzavky neshodují, skluzavka bude příliš plochá nebo příliš strmá, výška výstupu již nesplňuje standardní požadavky a v oblasti sezení jsou místa pro snadné zachycení oděvu nebo prstů.
V případě sesuvů je obtížné měřit výšku upevnění, tedy rozdíl ve výšce od paty skluzavky ke vstupu. Jde tedy o osvědčenou metodu držet se sklonů částí skluzu udávaných výrobcem. Následující tabulka může sloužit jako jednoduchý návod:

Tvar/materiál terénního skluzuDoporučený minimální sklon
Skořepina, plast vyztužený skelnými vlákny

33°

Trubková skluzavka z polyetylenového plastu

30°

Miska nebo trubková skluzavka z nerezové oceli

35°

Uvedená tendence k uklouznutí platí pro „normální“ slipové oblečení, jako jsou bavlněné džíny. Rychlost skluzu se zvyšuje při skluzu s oděvy ze syntetických vláken. Čím delší je svahová skluzavka, tím vyšší je rychlost skluzu se skluzavkou ze syntetických vláken. V případě delších svahových nebo trubkových skluzavek je vhodné připevnit výstražná upozornění nebo skluzová pravidla týkající se skluzu a skluzavky.

U všech delších skluzavek je třeba při plánování zajistit, aby byl vývod dobře viditelný z místa k sezení. To umožňuje uživatelům regulovat se, aby se vyhnuli nehodám způsobeným kolizemi na skluzavce.

Podnikání:

Kvůli nucenému pohybu, který se provádí při skluzu, je třeba při ovládání saní dbát na některé bezpečnostní body. V prostoru pro sezení je třeba věnovat zvláštní pozornost otvorům a mezerám, kde se mohou zachytit prsty nebo oděv. V důsledku změn na herním vybavení v důsledku používání a povětrnostních vlivů se taková nebezpečná místa mohou objevit také pouze v průběhu doby používání.
Při použití volné ochrany proti pádu je navíc třeba zajistit, aby se materiál, který se sesune a odběhne, po doběhu pravidelně znovu upravoval. V opačném případě hrozí, že požadavek na ochranu proti pádu bude příliš nízký a účinek tlumení nárazů již nebude dostatečný a bude překročena přípustná výška vyústění.
Další pozornost je třeba věnovat samotné skluzavce. Podle standardu vybavení hřiště musí být vybavení hřiště jednou týdně zkontrolováno, zda není zjevně poškozeno. Pokud je zjištěno poškození sklíček, které představuje potenciální riziko zranění v důsledku ostrých hran, otvorů nebo třísek, je třeba skluzavku / zařízení okamžitě zablokovat. Navíc je třeba počítat s opotřebením, zvláště u GRP sklíček. Pokud se barevná vrstva v oblasti výběhu rozehrála a je vidět rohož ze skelných vláken, je skluzavka opotřebovaná a je třeba ji co nejdříve vyměnit. V opačném případě při dalším používání hrozí, že jemná skelná vlákna během používání proniknou do pokožky.

Závěr

Pokud při investici do herního vybavení zvážíte, která skluzavka je pro vaše požadavky a rozpočet ta pravá, a vezmete-li v úvahu pravidla plánování, na klasice nebrání zábavě nic v cestě. Aby tomu tak zůstalo i během používání, musí být systém pravidelně a v souladu se standardem herního vybavení jednou ročně kontrolován kompetentní osobou.

Chcete se o nás a našich produktech dozvědět více?

My a naši partneři se těšíme na vaše dotazy.
Wir benutzen cookies

Na našem webu používáme soubory cookie. Některé z nich jsou nezbytné pro provoz webu, jiné nám pomáhají zlepšovat tento web a uživatelskou zkušenost (sledovací soubory cookie). Můžete se sami rozhodnout, zda chcete soubory cookie povolit. Vezměte prosím na vědomí, že pokud vaši žádost odmítnete, nemusí být dostupné všechny funkce webu.